Belgien - torsdag den 5. maj 2016


Het Anker og Gent

Tilbage

Kl. godt 9 er vi tilbage på brasseriet, hvor der diskes op med morgenmad. Det er fantastisk at opleve næsten et døgn på og omkring Het Anker. Efter morgenmaden er det indkøbstid i bryggeriets butik. Der bliver slæbt en del kasser derfra. Øllet koster næsten det halve af, hvad vi skal betale i Danmark, så der er god grund til at hamstre lidt…

Sidste år besøgte Alex og jeg også Het Anker. Her kunne vi ikke få en rundvisning på bryggeriet, idet de kun har rundvisninger på dage, hvor der ikke brygges. I dag er helligdag og derfor er der rundvisning kl. 11. Det vil vi ikke gå glip af. En ung pige byder os velkommen og viser os rundt, mens hun fortæller en masse historier om bryggeriet. Jeg suger til mig af facts, i det håb, at jeg måske en dag kan lave en hjemmebrygget version af deres øl. Vi ser det meste af bryggeriet, der historisk kan føres tilbage til før 1471. I starten bryggede man øl til et nærliggende hospital. Guiden fortæller også, at i 1960’erne var der ikke nogen interesse for de belgiske øltyper. Alt skulle være pilsnerøl. De fleste belgiske bryggerier opgav de traditionelle typer men på Het Anker valgte man at holde fast i den overbevisning, at hvis man bryggede pilsnerøl ville man blot blive et bryggeri blandt mange. Så da pendulet svingede tilbage og verden igen fik smag for det gode belgiske øl, var Het Anker med på første popularitetsbølge.

I 2010 begyndte Het Anker at lave whisky. Det smagte vi sidste år og det smager ok men tåler ikke sammenligning med de skotske whiskyer. Bryggeriets maltrum bliver i dag brugt til at opbevare whiskytønderne. Bryggeriet har et pladsproblem og der er ikke mulighed for at udvide. Det har bl.a. betydet, at selve flaskeprocessen er flyttet væk. Det færdige øl hældes på store tanke, der transporteres uden for Mechelen, hvor det bliver hældt på flasker.

Efter den spændende rundvisning, vender vi næsen mod Gent. Det er en køretur på omkring en time. Vi kører først ind til centrum, hvor Torben bliver sat af ved hotellet, hvor alle ølentusiasterne skal bo. Den første bil er allerede ankommet til Gent kl. 5 om morgenen og de har allerede postet billeder på Facebook, bl.a. med morgenmad og belgisk øl…

Alex og jeg bor i camperen og Alex har fundet en parkeringsplads til os lidt uden for centrum langs en sejlsportssø. Kl. 15:30 har vi parkeret camperen og afmonteret vores cykler. Vi finder fint ind til hotellet igen, hvor Torben venter i haven. Selvfølgelig med en god øl.

Vi går helt ind i Gents centrum, hvor vi tørner ind i en foodtruck festival. Her kan man købe masser af god mad. De tager sig godt betalt, det er ikke billigt. Men vi får købt lidt forskelligt og får stillet den værste sult.

Ved Trollekelder møder vi de ølentusiaster, der allerede er ankommet. De er i et vældigt humør. Det tror jo pokker, når de har kørt bil hele natten og startede med morgenøl kl. 5. Der er booket aftensmad på Nestor Sparerib og vi er et pænt støjende selskab. Heldigvis har vi fået vores eget lokale. De få gæster, der sidder i samme lokale, fortrækker hurtigt.

Mens vi smæsker i os med spareribs ad libitum, dukker de sidste ølentusiaster op og støjniveauet får endnu et hak opad.

Efter aftensmaden skal vi kun gå nogle få meter, før vi er på Bierhuis aan de Waterkant. Her skynder Alex og jeg at bestille 2 øl, inden de andre konstaterer, at der ikke er plads til alle. De fortsætter videre og vi sætter os udenfor og nyder vores øl – i lidt mere fredelige omgivelser.

Vi går lidt rundt og nyder byens aftensbelysning, før vi går tilbage til hotellet, for at hente vores cykler. Tilbage i camperen, hvor vi må konstatere, at vi har parkeret tæt op af en befærdet vej. Det betyder, at natten bliver lidt urolig.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27